Már a Tiszánál is egyre hatalmasabb a gond a hőség és a szárazság miatt – Szolnoknál különösen – videó

Megosztás

Sosem volt annyira alacsony a Tisza vízállása, mint most, Szolnoknál 280 centiméterrel alacsonyabb a vízállás a szokásosnál. Nem kérdés, hogy kezdi igazán ránk rúgni az ajtót a klímaváltozás, de ez a szárazság minden eddiginél rosszabb.

Az extrém meleg miatt a Tiszán is napról-napra csökken a vízállás. A helyzet Szolnoknál a legrosszabb, ott már mínusz 280 centiméteres vízállást mértek a megszokotthoz képest. Bár Szegeden jobb a helyzet, itt is érezni, hogy nincs valami rendben. Tavaly csak egy kis árhullám volt a Tiszán, de az akkori csúcsnál most 4 és fél méterrel alacsonyabb a folyó vízszintje.

Tavaly május végén, Szegeden, 539 cm-en tetőzött a Tisza, most pedig valamivel kevesebb, mint 1 méter, 86cm-en áll a folyó vízállása a városnál. Szegednél a Tisza ugyan a duzzasztók miatt biztonságban lehet, de a sokszor 35 fok feletti hőmérséklet és az, hogy alig esett eső az elmúlt hetekben már most is komoly problémákat okoz.

Kozák Péter az Ativizig igazgatója úgy véli, hogy körülbelül kéthavi csapadékösszeg hiányzik jelenleg a vízkészletből. (Atv)